SUCHOST V ÚSTECH1
Xerostomie (neboli suchost v ústech) je způsobena snížením kvality a množství sekretované sliny (slinné žlázy nevylučují dostatek slin, aby udržovaly ústa vlhká), což je obvykle způsobeno některými léky používanými během léčby. Sliny jsou kromě jiného potřebné pro žvýkání, polykání, ochutnávání potravy a její přípravu na trávení.
Jaké doporučení následovat, když se objeví suchost v ústech?
Některá z dieteticko-kulinářských doporučení, která přinesla nejlepší výsledky, jsou:
- Vyplachovat si ústa před jídlem a udržovat dobré ústní zdraví. Můžete použít roztoky vody s jedlou sodou, citrónem nebo heřmánkem.
- Čistit si zuby po jídle.
- Namazat rty balzámem na rty.
- Pravidelně pít tekutiny. Doporučuje se mít vždy u sebe láhev vody, abyste mohli malými doušky pít podle potřeby.
- Připravit si ředěnou limonádu pro usnadnění polykání potravy během jídla – jeden litr vody se šťávou z jednoho citrónu – což navíc pomáhá při polykání a také přispívá k většímu slinění.
- Ústa je možné osvěžit a zároveň hydratovat konzumací ledových zmrzlin nebo nechte rozpustit v ústech kousky ledu či želé připravené z přírodního ovocného džusu nebo mátových či tymiánových čajů.
- Jíst kyselá jídla pro stimulaci produkce slin (pokud suchost v ústech není doprovázena afty v ústech a/nebo v krku), například kyselé ovoce jako ananas nebo pomeranč.
- Žvýkat žvýkačku bez cukru nebo cukrovinky.
- Přidávat trochu citrónu nebo ocet na pokrmy, které to umožňují, např. na filet z ryby.
Zohledněte texturu a konzistenci potravin:
- Zahrnujte do jídel potraviny s vysokým obsahem tekutin, jako jsou zeleninové pyré a krémy, polévky, dušená jídla, pudinky, ovocné pyré, mléčné koktejly, želé nebo jogurty.
- Upřednostňujte hodně uvařenou rýži a těstoviny, čerstvé, měkké nebo krémové sýry, málo vláknité a hodně uvařené zeleniny, zralé a měkké ovoce (uvařené nebo v cukrovém sirupu), většinu ryb a mořských plodů, omelety a míchaná vejce, některé jemné maso, jako jsou rozdrcené kuřecí stehno, hamburgery, dušené maso.
- Přidávejte omáčky k některým pokrmům, které mohou být sušší, jako jsou některé ryby nebo grilované maso.
- Vyhněte se hustým, lepkavým, suchým a vláknitým jídlům jako chléb, sušenky, některé grilované maso, velmi husté bramborové pyré nebo krokety.
Dále by Vás mohlo zajímat
-
Reference
- Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003996