PRŮJEM1
Během léčby, zejména při chemoterapii, se může průjem objevit jako vedlejší účinek. Rovněž může být průvodním jevem podávání antibiotik nebo jiných léků. Průjem je střevní vyprazdňování řídké a tekuté stolice třikrát nebo vícekrát denně. Obvykle se objevuje několik dní po chemoterapii, a i když je většinou přechodný a trvá jen několik dní, v některých případech může být dlouhodobější. V takové situaci je třeba se poradit s ošetřujícím lékařským týmem.
Jaké potraviny a nápoje mi mohou pomoci s průjmem a jaké mohou být jeho komplikace?
Dehydratace může být komplikací průjmu. Nejdůležitější je při průjmu udržovat správnou hydrataci, proto doporučujeme dodržovat následující doporučení:
- Pijte hodně tekutin (voda, bylinné čaje, slabé vývary, izotonické nápoje, voda s trochou citrónové šťávy, špetkou soli a špetkou cukru) v průběhu dne malými doušky.
- Přednostně konzumujte nápoje a potraviny při pokojové teplotě. Příliš horké nebo studené potraviny mohou příznaky zhoršit.
- Jezte často během dne malé porce (čtyři nebo pět malých jídel denně). Je lepší jíst málo a často než jíst hodně a najednou.
- Pokuste se omezit potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou zelenina a saláty, luštěniny, celozrnné obiloviny, syrové ovoce a ořechy.
- Pokud jde o ovoce a zeleninu, konzumujte ovoce bez slupky, vařené, jako kompot, v šťávě, v sirupu nebo ve scezených šťávách. Nejvhodnější jsou nastrouhaná jablka, vařená nebo jako kompot, zralý banán, hruška zralá, vařená nebo jako kompot, broskev v sirupu a citrón.
- Začněte s vařeným bramborem a mrkví, pokračujte s vařenou cuketou bez slupky a semen a postupně zkoušejte toleranci k ostatním potravinám, vždy vařeným a v malém množství, doprovázeným rýží a dalšími stavějícími potravinami.
- Začněte zkoušet potraviny podle tolerance: toustový chléb, maso (kuře na grilu při nízké teplotě, aniž by se příliš zbarvilo), ryby (vařené, na páře), vejce (francouzská omeleta), šunka, těstoviny, rýže a rýžové nebo pšeničné krupice atd.
- Používejte jednoduché způsoby vaření (vaření, grilování, pára a trouba), při nichž jsou pokrmy snadněji stravitelné.
- Omezte potraviny bohaté na tuky: máslo, margarín, sádlo, majonéza, smetana, mléčný krém, pečivo aj.
- Vyhněte se mléku nebo výrobkům obsahujícím laktózu. V závislosti na toleranci je možné je postupně zavádět. Vyzkoušejte bezlaktózové mléčné výrobky nebo jogurty s velmi malým množstvím laktózy.
- Vyhněte se kávě, čokoládě, alkoholu, silnému čaji, švestkové šťávě a dráždivým kořením, jako jsou pepř, kari a chilli.
Dále by Vás mohlo zajímat
-
Reference
- Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003996