PÁLENÍ ŽÁHY1
Pálení žáhy, nazývané též pyróza, je bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který vzniká v žaludku a může se šířit (od oblasti žaludečního otvoru) jícnem až do hrdla. Tento nepříjemný pocit vzniká, když kyselé žaludeční šťávy zpětně vtékají do jícnu, někdy doprovázené říháním, které může přenášet kyselou a hořkou tekutinu do hltanu nebo úst. Během léčby rakoviny se mohou navíc objevit nevolnosti a zvracení jakožto vedlejší účinek léčby.
Co mohu dělat, když mám pálení žáhy?
Ne všechny osoby reagují stejně na stejné potraviny nebo doporučení, proto se doporučuje zaznamenávat, co a jak jíte, abyste mohli zjistit, které potraviny, koření a situace zhoršují pálení žáhy. Následují obecné pokyny, které mohou pomoci zlepšit příjem potravy, když se tento vedlejší účinek objeví:
- Vyhněte se nošení příliš těsného oblečení.
- Ačkoli se může pálení žáhy objevit kdykoli, obvykle se projevuje 30–60 minut po jídle. Příznaky se zhoršují při předklonu, natahování nebo ležení a mohou trvat od několika minut až po několik hodin.
- Odpočívejte po jídle nejméně 45 minut v polosedu.
- Vyhněte se velkým jídlům a dávejte přednost pokrmům konzumovaným vícekrát denně v menších množstvích, než konzumaci méně často ve větších objemech. Je lepší konzumovat 5–7 menších jídel, rozdělit si oběd a večeři do dvou porcí, než jen tři jídla denně, která budou hojnější a snadněji způsobí pálení žáhy.
- Jezte v klidu, jídlo dobře požvýkejte.
- Upřednostňujte jemné a jednoduché vaření, jako je vaření na páře, grilování při nízké teplotě apod. Vyhněte se smažení, grilování nebo jakékoli jiné metodě, která by mohla připéct jídlo.
- Vyhněte se tučným potravinám (máslo, tučné uzeniny, cukroví, snacky ad.).
- Vyhněte se citrusovým nebo kyselým potravinám, jako jsou pomeranče, citróny, jahody, ananas, kiwi, grapefruity, rajčata atd.
- Omezte konzumaci kávy, čaje, sycených nápojů a alkoholických nápojů.
- Vyhněte se čokoládě.
- Vyhněte se potravinám nebo přípravkům s výrazným kořením, jako jsou cibule, česnek, chilli, ostrá paprika, kari.
- Omezte konzumaci ultrazpracovaných potravin bohatých na sůl, glutamát, aditiva.
- Vyhněte se pití velkého množství tekutin během jídla.
- Vyhněte se příjmu potravin při velmi nízkých nebo vysokých teplotách. Nejlepší volbou jsou potraviny při pokojové teplotě nebo mírně ohřáté.
- Pozor na použití bylin, jako jsou máta nebo koriandr, protože u některých lidí mohou zhoršit pálení žáhy.
Dále by Vás mohlo zajímat
-
Reference
- Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003996