Kopřiva do špenátu, na bylinný čaj i jako přírodní kosmetika
23. 7. 2015
Lucie Štrauchová
Přehrajte si článek jako podcast
Ačkoliv mnoho lidí ke kopřivám ve své zahrádce přistupuje jako k nepříjemnému plevelu, jedná se o účinného pomocníka do domácí lékárničky. Kopřiva dvoudomá patří mezi nejrozšířenější volně rostoucí bylinky u nás v Čechách a má mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Článek si můžete také přehrát jako podcast.
Kopřivu nemusíte pěstovat na svém záhonu, protože i když ji jeden rok vysekáte, druhý rok na tom samém místě opět obrazí a třeba i ve větším množství. Pokud se chystáte na sběr kopřiv, většinou stačí jen vyrazit na rozkvetlou louku a dobře se zde rozhlédnout. Jistě na nějaké kopřivy brzy narazíte.
Kopřiva dvoudomá je nejznámějším zástupcem rodu kopřiv. Kromě ní se u nás v republice můžete setkat také s kopřivou žahavkou nebo kopřivou lužní. Tyto druhy se ale považují za vzácné, protože se u nás příliš nevyskytují. Ještě vzácnější jsou pak další plané druhy původních středomořských kopřiv. Kopřiva dvoudomá se latinsky nazývá Urtica dioica a k nám do Čech se rozšířila ze severní polokoule.
O vzhledu kopřivy snad nemusíme ani příliš hovořit, jelikož se s ní určitě setkal již každý z vás. Kopřiva dvoudomá dorůstá standardně do výšky od 50 do 150 cm v závislosti na stanovišti. Její lodyhy jsou přímé a nevětví se. Řapíkaté a zubaté listy doplňují převislé květy. Ty se na kopřivě objevují od června až do října.
Bylina je charakteristická a také známá svými žahavými chloupky, vyskytujícími se po celé její délce. Obsahují látky histamin, který dráždí kůži, acetylcholin, co vyvolává pocity pálení a serotonin, který jen zvyšuje účinky obou předchozích látek. S kopřivou se můžete nejčastěji setkat v příkopech podél cest, u vody, na rumištích, v lužních a vlhkých suťových lesích nebo okolo plotů. Vyskytuje se v nížinách i v horách.
Pozitivní účinky kopřivy
Většina lidí kopřivy nijak zvlášť nevyužívá. Pouze ti, kteří mají doma velké hospodářství, je používají například ke krmení kachňat, housat nebo kuřat. Mladé kopřivy se dají jíst a je možné si z nich připravit výtečný špenát, okořenit jimi polévku či je přidat do nádivky. To však doporučujeme především během jarních měsíců, kdy jsou kopřivy ještě plné vitamínů. Navíc jakmile vyrostou, už nejsou tak chutné.
V léčitelství jsou kopřivy oblíbené již stovky let. Sbírají se z nich listy, které se využívají jako čerstvé nebo sušené. Mají mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Povzbuzují metabolismus, zabraňují chudokrevnosti, využívají se při léčbě revma, zánětů nebo pro urychlení hojení ran. Můžeme je doporučit také všem cukrovkářům, co trpí lehčí formou diabetu. Pokud máte cukrovku a ještě nejste ve fázi, kdybyste si museli injekčně píchat inzulin, tak můžete kopřivu užívat na zmírnění svých potíží.
Kopřiva dále příznivě působí na zažívání. Dá se užívá také v době chřipek, protože potlačuje viry. Podporuje činnost slinivky, jater, žlučníku nebo ledvin (pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů). Celkově zlepšuje prokrvení orgánů v těle.
Její pozitivní účinky ocení jak ženy, tak i muži. Ženám se kopřiva doporučuje užívat při problémech s vaječníky nebo s menstruací, jelikož zmírňuje premenstruační syndrom, a muži zase ocení její účinky na zvýšení plodnosti. Kopřiva pomáhá také na vysoký krevní tlak nebo na záněty močových cest.
Kopřiva je dále vhodná na jarní detoxikační kůru, kterou je ideální absolvovat do konce května. Během tří týdnů se během ní podává kopřivový čaj v množství až tři šálky denně. V neposlední řadě se kopřiva často používá i při výrobě kosmetiky. Přidává se především do šamponů a vašim vlasům dodá hebkost a lesk.
Účinné látky v kopřivě
Kopřiva dvoudomá představuje unikátní komplex přírodních výtažků, vitamínů a minerálů, co jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Její listy obsahují chlorofyl, hořčík, karotenoidy, flavonoidy a organické kyseliny. Z vitamínů jsou zde zastoupeny vitamíny B2, B6 a C, které se nacházejí zejména v mladých kopřivách. Kopřivy dále obsahují aminokyseliny, glukonidy, třísloviny, fytoncidy a další různé kyseliny.
Sběr kopřiv
Kopřivy se doporučuje sbírat od prvních jarních měsíců až do začátku podzimu. Pokud je chcete pro konzumaci, sbírejte je již v květnu, kdy jsou mladé kopřivy nejbohatší na obsah účinných látek. Z kopřiv se nejčastěji zpracovávají listy, nať, květ a někdy též oddenek. Proto je můžete ostříhat celé nízko u země, usušit a následně i celé použít. Nebo z nich můžete použít pouze listy, ty ale nejlépe odstranit až po usušení. I když se čerstvé rostliny považují za mírně toxické, tak z nich usušením nebo varem tyto látky vyprchají a vy je tak můžete pohodlně používat k libovolným účelům.
Sušte je při teplotách, které nepřekračují 60 °C. Rostliny jsou poměrně odolné a lze je tedy sušit i při vyšších teplotách než jiné bylinky. Dbejte zde na rychlé usušení, protože díky němu zůstanou listy krásně zelené.
Přípravky z kopřiv
Už jsme zmínili kopřivový čaj nebo nálev. Ten má zejména protivirové účinky a je ideální při chřipce, nachlazení nebo i při detoxikaci. Dávkuje se 1 čajová lžička sušených kopřiv na 250ml šálek vroucí vody. Kopřivovou nať necháte 10 minut louhovat a poté přecedíte a čaj vypijete. Čaj by vám neměl vychladnout a pokaždé byste si jej měli připravit čerstvý.
Na zevní použití (například na oplachování vlasů) je vhodný kopřivový nálev, který připravíte ze svazku mladých kopřiv. Ty zalijete litrem vařící vody a necháte opět louhovat. Tento nálev na své vlasy ideální použijte ještě vlažný.
Při péči o vlasy vám přijdou vhod také tinktury podporující růst vlasů. Dají se využívat po celý rok. Tinkturu připravíte smícháním lahve kopřiv s lahví 40% alkoholu. Necháte stát přibližně 14 dní na teplém místě a poté ji skladuje v lahvích s tmavým sklem. Tinktura je vhodná i na každodenní masáže pokožky hlavy.
Pro konzumaci je dobré si z kopřiv připravit domácí špenát, kdy při jeho vaření postupujete úplně stejně jako u běžného špenátu. Kopřivy osmahnete na cibulce a chvilku podusíte. Přidáte česnek, vajíčko a můžete zahustit smetanou. Oblíbené je také přidání kopřiv do jarní nádivky (ideálně například na Velikonoce) nebo do polévky místo jiných zelených bylinek.
Přehled pozitivních účinků
- povzbuzuje metabolismus,
- zabraňuje chudokrevnosti,
- pomáhá na revma, záněty a urychluje hojení ran,
- je vhodná při léčbě cukrovky,
- působí příznivě na zažívání,
- zabraňuje střevním potížím,
- podporuje činnost jater, slinivky, žlučníku a ledvin,
- zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů,
- pomáhá na problémy s vaječníky,
- harmonizuje menstruační cyklus,
- podporuje plodnost u mužů,
- pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku,
- zabraňuje zánětům močových cest,
- hodí se na jarní detoxikaci a očistu organismu.