ZMĚNY V CHUTI
Změna chuti určitých potravin je způsobena účinky chemoterapie a radioterapie. Může se projevit jako snížení chuti nebo úplná ztráta chuti, známé také jako hypogeusie nebo ageusie, nebo jako nepříjemná chuť - kovová nebo hořká, známá jako dysgeusie. Tato změna chuti může vést k odmítání některých nápojů, potravin nebo pokrmů, čímž se omezuje dodržování vyvážené a dostatečné stravy a tím se zvyšuje riziko zhoršení výživového stavu.
Jaká doporučení je třeba dodržovat při změnách chuti potravin?
Ať už je situace jakákoliv, je důležité udržovat dobrou ústní hygienu a vypláchnout ústa před jídlem heřmánkovou vodou nebo jedlou sodou, a hlavně se snažit udržet dostatečnou a vyváženou stravu, zahrnující potraviny ze všech skupin.
Ztráta celkové nebo částečné chuti:
- Může dojít ke snížení vnímání některých chutí více než jiných. Doporučuje se zjistit, které chutě jsou změněny nebo sníženy (kyselé, hořké, sladké, slané, umami) a tak posilovat přípravu těch, které jsou vnímány nejvíce.
- Zvýšit kořenění potravin kořením a/nebo bylinkami (máta, bazalka, oregano, rozmarýn, tymián, bobkový list, fenykl), česnekem, citrusovými šťávami, solí (pokud není kontraindikována) nebo zvýrazňovači chuti (bujónovými kostkami). Vždy dávejte pozor, abyste nepřehnali se solí.
- Vybrat silné chutě, jako je sýr nebo uzené maso, a smíchat je v malém množství s krémy nebo zeleninou, těstovinami nebo rýží, aby se zvýraznila jejich chuť.
- Vybrat tekuté nebo šťavnaté potraviny usnadňuje rozpouštění chutí a jejich vstup do chuťových pohárků.
- Pomalé žvýkání pomáhá uvolňovat chutě a zvyšovat produkci slin.
- Být velmi opatrní se stavem potravin, protože pokud necítíme pachy, může nám uniknout potravina v špatném stavu. Je tedy důležité zajistit, že vše bylo správně uchováno a zkontrolovat datum spotřeby a preferovanou dobu spotřeby.
Výskyt nepříjemných chutí (kovové):
- Jíst cukroví nebo žvýkačky bez cukru nebo vyplachovat ústa čajem (s mátou nebo citronem nebo jinými bylinkami).
- Pít ovocné šťávy nebo jíst malé porce želé nebo ledových tyčinek před, během a po jídle, aby pomohly odstranit špatnou chuť.
- Používat nádobí a příbory z nemetalických materiálů pro podávání jídla a jeho konzumaci (plast, silikon, porcelán, bambus, dřevo...).
- Jíst kyselé ovoce (pomeranč, citron, jahody, kiwi, ananas...) na pomoc při odstranění kovové chuti.
- Pokud zjišťujete nepříjemné chutě ve vodě, přidejte do ní několik kapek citronové šťávy a rozpusťte je v litru vody, nebo do ní vložte ledové kostky s citrusem.
- Většinou se kovová chuť objevuje chvíli po jídle, a proto je lepší jíst malé porce různých pokrmů a ne velké množství jednoho jídla: jíst tapas.
- Potraviny bohaté na bílkoviny (maso, ryby, mořské plody a vejce) mohou vyvolávat nepříjemné chutě, proto se doporučuje připravit tyto potraviny tak, aby se zamaskovala nepříjemná chuť, kterou mohou vyvolat.
- Naložit je do citrusových šťáv, sladkokyselých omáček nebo neostrých koření.
- Jíst maso smíchané s potravinami nebo dochucovadly sladkými nebo aromatickými (ovoce, ořechy, kompoty, džemy, med atd.).
- Používat recepty, ve kterých se dobře míchají s ostatními složkami, jako jsou pudinky, krokety, smažené kuličky, plněné těstoviny nebo náplně do sendvičů.
- Vyhnout se silně vonícím potravinám (tučné ryby, smažené pokrmy, zelí...) a vybírat studené nebo vlažné pokrmy, pokud je zároveň narušen čich, protože uvolňují méně pachů.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325