ZÁCPA
Zácpa je běžným příznakem u pacientů podstupujících onkologickou léčbu. Může být vyvolána změnami v dietě, snížením příjmu tekutin nebo vlákniny, snížením tělesné aktivity nebo užíváním určitých léků na kontrolu bolesti. Tento vedlejší účinek způsobuje snížení pohybů střev, což omezuje vyprazdňování. Stolice bývá tvrdá a suchá a vyprazdňování může být doprovázeno bolestí, křečemi v břiše, nadýmáním, ztrátou chuti k jídlu, nevolností a/nebo celkovou nevolností.
Jaké potraviny a přípravy bychom měli vybírat, když se objeví zácpa?
Jedním z nejdůležitějších bodů, které je třeba vzít v úvahu při zácpě, je správná hydratace, kdy během celého dne vypijeme přibližně dva litry tekutin, hlavně vody, ale také bylinných čajů, vývarů nebo šťáv z ovoce nebo zeleniny se slupkou (švestka, pomeranč, rajče atd.). Vyhněte se černému čaji nebo jiným stavícím čajům, nápojům z rýže nebo mrkve. Také je velmi doporučováno pít ráno nalačno jednu nebo dvě sklenice vlažné vody. Pokud nejsou nevolnosti, můžete do vody přidat lžíci panenského olivového oleje a poté sníst kousek ovoce, jako je švestka, kiwi nebo pomeranč.
Druhým klíčovým bodem je zvýšení konzumace potravin bohatých na vlákninu jako jsou:
- Celozrnné obiloviny a jejich produkty (quinoa, celozrnná rýže a těstoviny, oves, celozrnný chléb, snídaňové cereálie bohaté na vlákninu a nízké na cukr),
- Luštěniny (čočka, hrášek, cizrna, fazole, sója),
- Ořechy (lískové, vlašské, mandle, hlavně syrové nebo pražené bez soli),
- Syrová a vařená zelenina (špenát, zelí, artyčoky, zelí, zelený chřest, fazole, salát...) a houby
- Celé ovoce a pokud možno se slupkou, po důkladném omytí a čištění vodou (švestky, hrušky, broskve, hrozny, fíky, pomeranče, mandarinky, kiwi, jahody, ananas...). Pokud připravujete krémy, pyré, šťávy nebo smoothie, nikdy neproceďte obsah, abyste neodstranili vlákninu.
Vyhněte se potravinám s větším stavícím účinkem, jako je bílá rýže, chléb, toast, vařené brambory a mrkev, vařená jablka, kompoty a zralé banány.
Pokud pacient nepřibírá na váze, dobrou strategií je dochucovat jídla hojným množstvím panenského olivového oleje, přidáním několika lžic na vrch jakékoliv přípravy, ať už jde o krémy, maso, ryby, zeleninové pokrmy, těstoviny…
Rady, které mohou pomoci se zácpou, které nejsou spojeny s příjmem potravin:
- Choďte denně, pokud možno ve stejnou dobu, na záchod, i když se zpočátku nevykoná stolice.
- Každý den choďte nejméně 20 až 30 minut. Pokud to není možné, střeva uvolněte pomocí malých rotačních masáží v břiše ve směru hodinových ručiček.
- Pokud zácpa přetrvává i po zavedení dietních opatření, měli byste se poradit s lékařem nebo ošetřovatelským personálem, aby zvážili léčbu projímadly.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325