POTÍŽE S POLYKÁNÍM
Jako dysfagie se označuje obtíž nebo neschopnost polykat bezpečně a efektivně. Tato obtíž může nastat při požití tuhých potravin, pití tekutin nebo obojího. Může se objevit kvůli samotné nemoci rakoviny plic, chirurgii nebo léčbě.
Nejběžnější je dysfagie u tuhých potravin a projevuje se pocitem překážky při polykání tuhých nebo polotuhých potravin. Aby se zabránilo snížení příjmu potravy, bude nutné upravit texturu potravin. Textura bude muset být přizpůsobena podle potřeb, může stačit jednoduchá úprava nebo v případě potřeby rozemlít všechny pokrmy.
Co mít na paměti při úpravě textury tuhých potravin a pokrmů pro snadné polykání?
Nejprve bude třeba zvážit, která úprava je nejvhodnější. Řiďte se doporučením onkologa a/nebo odborníkem na výživu. Na základě závažnosti dysfagie Vám řeknou, zda bude dostačující přizpůsobit texturu stravy na měkkou texturu (snadné polykání) nebo zda bude nutné ji úplně rozmělnit. Když budete muset upravit stravu na snadno žvýkací nebo polykací dietu, nejprve se budete muset vyhnout potravinám tvrdým, se slupkou nebo kůrkou, a dávat přednost pokrmům a potravinám s měkkými texturami, jako jsou:
- Dušené pokrmy, polévky, krémy a pyré
- Pudingy, flany, rybí nebo masové pečeně
- Měkké sýry, jogurty a zralé ovoce
- Zelenina, těstoviny a převařená rýže
V některých případech může stačit jídlo nakrájet na malé kousky, rozdrobit jej nebo nasekat. Všechny potraviny by měly být vždy vařeny do měkka, přičemž tlakový hrnec může být použit na změkčení masa a zeleniny. Přidání omáček, vývarů nebo šťáv k suchým potravinám usnadní jejich polykání.
Možná se stane, že pokrmy s dvojitou texturou (nudlová polévka, dušená jídla s omáčkou...) které jsou na první pohled vhodné a snadno žvýkatelné, stále představují určité obtíže při polykání. Bude nutné zohlednit, zda jsou vhodné podle konkrétního případu každého jednotlivce.
Nutnost přizpůsobit texturu pokrmů by neměla znamenat, že strava již nebude pokrývat odpovídající výživové potřeby. Pomůže nám si vzpomenout na některé základní aspekty:
- Vždy zahrnout do oběda a večeře potraviny bohaté na bílkoviny.
- Při nedostatku chuti k jídlu jíst málo objemná a častá jídla.
- Obohatit pokrmy o panenský olivový olej, tvaroh, vejce, mleté ořechy...
- Důležitost prezentace a chuti pokrmů, aby byly atraktivní.
Nakonec existují některá doporučení, která je také nutné zvážit během přípravy jídel a která nám mohou pomoci, jako je udržování dobrého držení těla (čím více vzpřímeně, tím lépe), jíst ve společnosti a dát si dostatek času na jídlo, ale vždy se vyhnout hromadění potravin v ústech.
Odkazy
Obsah převzatý z průvodce: Dietní a kuchařská doporučení při léčbě rakoviny plic od nadace Alícia. Dostupné na https://www.alicia.cat/uploads/document/Guies6_Pulm%C3%B3_Al%C3%ADcia_ICO_CATAL%C3%80-min.pdf 7.6.2023
M-CZ-00003325